Cupping Therapie

Wat is cupping?

Cupping therapie is een zeer oude techniek waarbij cupjes op de huid worden geplaatst om zodoende de spieren tot rust te laten komen en om pijn te verminderen.
Ieder cupje wordt op een specifieke spier geplaatst waardoor het bloed beter circuleert en de spier tot rust komt. Afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen worden beter geabsorbeerd.
Door het gecreëerde vacuum worden uw zenuwen gestimuleerd om endorfine en histamine vrij te laten zodat pijn op een natuurlijke wijze kan worden verminderd.
 
Cupping kan worden gebruikt bij onderstaande klachten:
 1. Stijve en/of pijnlijke spieren
 2. Gewrichtspijn
 3. Hoofdpijn / Migraine
 4. Schouder-, rug- en nekpijn
 

De behandeling kan gevoelig zijn maar het is een effectieve methode om pijn en spanningen te verminderen.

Na de behandeling kunnen blauwe plekken ontstaan maar deze verdwijnen binnen enkele dagen. Na iedere behandeling verloopt het genezingsproces sneller en sneller.

De behandeling is niet geschikt voor mensen met hoge bloeddruk, mensen met spataderen of tijdens de zwangerschap.

Gewricht Mobiliseren

Wanneer een specifiek gewricht is aangedaan zal de fysiotherapeut vaak gebruik maken van manuele technieken om het genezingsproces te bevorderen. Mobilisatietechnieken zijn gericht op het stimuleren van gewrichten die bij actieve beweging worden gebruikt. Het doel is om de gewrichten te trainen zodat deze zonder pijnklachten kunnen bewegen.

Gewrichtsmobilisatie wordt gebruikt voor:

 1. beperkte beweeglijkheid van het gewricht
 2. pijn in de gewrichten tijdens het bewegen
 3. postoperatieve revalidatie
 4. na immobilisatie, bijvoorbeeld na het dragen van gips

Zacht Weefsel Mobiliseren

Het is belangrijk om de rol van de spieren en de bevestiging van spieren rond de gewrichten te herkennen. Spierspanning kan soms spontaan afnemen zodra de beweging van een gewricht is hersteld, echter in veel gevallen zal de spierspanning blijven. In dergelijke gevallen moet de spierspanning worden aangepakt anders wordt het gewricht onbruikbaar. Het doel van zacht weefsel mobilisatie is het afbreken van inelastische of vezelig spierweefsel zoals: littekenweefsel van een blessure, het laten verdwijnen van vocht en realiseren van spierontspanning. De therapeut zal het gebied van de grootste weefselbeperking lokaliseren. Eenmaal geïdentificeerd, kunnen deze beperkingen worden aangepakt met een grote verscheidenheid aan technieken. Deze technieken bevatten vaak het aanbrengen van trekkracht op een klein gebied om de normale weefselstructuur te herstellen en de pijn te verminderen.

Aandoeningen waarvoor Zacht Weefsel Mobilisatie wordt meestal gebruikt:

 1. Epicondylitis
 2. Carpaal tunnel syndroom
 3. Plantaire Fascitis
 4. Tendinitis (rotator cuff , Patellar , Achilles)
 5. Nekpijn
 6. Littekens
 7. Ligament verstuikingen
 8. Spierpijn
 9. Myofasciale pijn en beperkingen
 10. Balansverstoring in het bewegingsapparaat
 11. Enkelletsel
 12. Rugpijn
 13. Triggervinger
 14. Gewrichtsvervanging
 15. IT- Band Syndrome
 16. Shin splints

Dry Needling

Dry needling wordt veel gebruikt voor de behandeling van spierstijfheid, spasmen en voor chronische pijn. Dry needling werkt door de plaatsing van een fijne naald in een triggerpoint (spierknoop). Er wordt daarbij niets geïnjecteerd in het lichaam. De veranderingen in de spierspanning en de vermindering van pijn ontstaan ​​voornamelijk als gevolg van het zgn. naald-effect.

Dry needling kan worden gebruikt voor een verscheidenheid van musculoskeletale aandoeningen inclusief:

 1. Nek-, rug-en schouderpijn
 2. Tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, golfelleboog
 3. Hoofdpijn
 4. Kaakpijn
 5. Bilpijn
 6. Ischias
 7. Gespannen spieren, krampen, verrekkingen

Kinesio Taping

Kinesio taping stimuleert het natuurlijke genezingsproces van het lichaam en het voorkomt sportblessures zonder het lichaam qua bewegingen te beperken. De Kinesio tapemethode kan verzwakte spieren versterken, het verbetert de circulatie van bloed en lymfe door het elimineren van oedeem of onderhuidse bloedingen. Het vermindert pijn door het verlichten van abnormale spierspanning.

Indicaties voor Kinesio Tape:

 1. Steunen van spieren en beperken van bewegingen
 2. carpaal tunnel syndroom
 3. lage rugpijn
 4. diverse knieaandoeningen
 5. schouderklachten zoals rotator cuff letsel
 6. spierblessures
 7. whiplash
 8. tenniselleboog
 9. fasciitis plantaris
 10. pre-en postoperatief oedeem
 11. enkelletsel

Houding

Houding is een van de belangrijkste factoren voor de fysieke en mentale toestand van het individu. Houding wordt beïnvloed door erfelijke aanleg, anatomische structurele beperkingen, slechte lichaamshoudinggewoonten, en het beroep. Ideale houding betekent dat het lichaam in balans is met minimale stress en belasting op gewrichten en spieren. Slechte houding is vaak een neerwaartse spiraal omdat het lichaam meestal slechte houding compenseert met een nog slechtere houding. Mensen met een slechte houding hebben vaak last van hoofdpijn, nekpijn, pijn tussen de schouderbladen en uitstralende pijn langs de armen of benen, pijn in de onderrug en moeite met ademhalen. Het onderhouden van een goede houding brengt vele voordelen met zich mee en is belangrijk voor iedereen.

Voordelen van een goede houding:

 1. In het algemeen minder pijn
 2. Betere sportprestaties
 3. Houdt botten en gewrichten in de juiste uitlijning
 4. Voorkomen van artritis
 5. Vermindert de stress op de ligamenten
 6. Voorkomt dat de ruggengraat vast zit in abnormale posities
 7. Voorkomt vermoeidheid
 8. Voorkomt spanning en overmatig spiergebruik
 9. Voorkomt rugpijn en spierpijn
 10. Verbetert vertrouwen
 11. Verbetert de spijsvertering
 12. Gemakkelijkere ademhaling

Postural Behandelingen

CPS Certified Posture Specialist

Gecertificeerde houding specialisten beoordelen en scholen hun klanten op alle terreinen van houding en lichaamshouding. De specialisten evalueren de anatomische structuren van de wervelkolom en andere extremiteiten, achterhalen hoe de slechte houding van het lichaam is ontwikkeld en hoe deze aandoening kan worden hersteld om de kans op orthostatische disfunctie, pijn-in-de-rug, en de kans op letsel te verkleinen. Houdingsspecialisten leren hun cliënten methoden om de houding te corrigeren en andere patronen om de houding te verbeteren. Ze verlichten pijn in de rug en leiden mensen op via cognitieve methoden en bewegingsoefeningen.

PRT Certified Resistance Training Professional

Resistance 'letterlijk: weerstand' opleidingsspecialisme  is gebaseerd op het principe dat de spieren van het lichaam altijd een weerstand willen overwinnen wanneer dat nodig is. Met behulp van de juiste technieken en apparatuur, en op advies van een gekwalificeerde trainer kunt u veilig oefenen om letsel te voorkomen. Het is belangrijk om de juiste lichaamshouding te behouden om het risico op letsel te allen tijde te voorkomen. Professionele trainers analyseren de perfecte weerstand bewegingen voor hun klanten en leren dat aan. Ze leren cliënten biomechanisch veilige en effectieve weerstandoefeningen en ontwerpen trainingsprogramma's om de houding en uitlijning van het lichaam te corrigeren en blessures te voorkomen.

 

Oefeningen

Fysiotherapeutische oefeningen zijn belangrijk bij het herstel van musculoskeletale aandoeningen of stoornissen. De door fysiotherapeuten voorgeschreven oefeningen worden in het algemeen gebruikt voor specifieke spiertekortkomingen en om te helpen revalideren na een blessure of een operatie. Het type oefeningen hangt af van de fase van herstel en de onderliggende oorzaak van de aandoening. Verschillende bewegingsoefeningen worden uitgevoerd bij spierstijfheid of andere beperkende factoren van beweging. Spierversterkende oefeningen worden meestal gedaan voor verzwakte spieren bv na immobilisatie of om toekomstige schade te voorkomen. De balans is vaak verstoord na verwondingen of chirurgische ingrepen. Daarom worden balansoefeningen geïntegreerd in het revalidatieprogramma. Fysiotherapeut voorgeschreven oefeningen zijn ontworpen om beweging en functie te verbeteren.

Met daarbij andere voordelen waaronder:

 1. Verhoogde botsterkte
 2. Verhoogde fysieke belastbaarheid
 3. Verhoogde gewrichtsmotiliteit of flexibiliteit
 4. Verbeterde gevoel van welzijn
 5. Verhoogde spierkracht
 6. Verbeterde glucoseregulatie
 7. Verlaagde bloeddruk
 8. Verhoogde spiermassa en verminderde vetreserves
 9. Minder pijn
 10. Minder stressniveaus en angst

Ultrasound

Ultrasound is een passieve modaliteit die bestaat uit mechanische trillingen op of bij het gewonde deel van het lichaam. Ultrageluid wordt gebruikt bij de behandeling van spierletsel om de stofwisseling te verhogen, spierspasmen en pijn te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en zacht weefsel elasticiteit te geven.

Indicaties voor behandeling met ultrasound:

 1. pijnbestrijding
 2. vermindering van spierspasmen
 3. gelokaliseerde toename van de bloedstroom
 4. verhoging van bereik van de beweging van gebogen gewrichten met behulp van warmte- en stretchtechnieken

Electronische Spierstimulatie

Elektrische Spier Stimulatie gebruikt een elektrische stroom om een spier of spiergroep te laten samentrekken. Het aanspannen van de spier via elektrische stimulatie helpt het versterken van de aangetaste spieren. Naast het verhogen van de spierkracht, bevordert de samentrekking van de spier ook de bloedtoevoer naar het gebied wat helpt bij de genezing.

Indicaties voor Elektrische Spier Stimulatie zijn:

 1. Versoepeling van spierspasmen
 2. Preventie of vertraging van atrofie
 3. Het verhogen van de lokale bloedsomloop
 4. Spiertraining
 5. Handhaven of vergroten bereik van de beweging
 6. Vermindering van littekenweefsel en verklevingen.

Interfertie Current

Interferentie Current (IFC) is een behandeling om te helpen bij het ​​verlichten van pijn en het bevorderen van heling van weke delen. Kleine elektrische impulsen worden geïnduceerd in de weefsels in het pijngebied. Deze laagfrequente stimulatie stimuleert het lichaam tot het aanmaken van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. IFC vermindert ook lokale zwelling en helpt bij het herstellen van beweging.

Indicaties voor IFC :

 1. Symptomatische verlichting van acute en chronische pijn
 2. Versoepeling van spierspasmen
 3. Toename van de bloedstroom
 4. Preventie of vertraging van atrofie in postletsel omstandigheden
 5. Spiertraining