Hoofdpijn

Bijna iedereen heeft weleens hoofdpijn. Hoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door beperkingen in de wervelkolom, vaak te wijten aan een slechte houding of stress. Aandoeningen van de ruggengraat, de zenuwen en de aan bloedvaten verbonden structuren in het hoofd veroorzaken strakke en pijnlijke spieren rond de nek. Dit resulteert in hoofdpijn. Er zijn vele vormen van hoofdpijn, de meest voorkomende zijn spanningshoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine . De meeste mensen zullen spanningshoofdpijn beschrijven als een knijpende druk rond het hoofd. Migraine is ernstiger en wordt meestal beschreven als een kloppende pijn. Migraine kan ook leiden tot andere symptomen zoals misselijkheid, verlies van eetlust en visuele veranderingen. De cervicogenic hoofdpijn is gerelateerd aan de wervelkolom en veroorzaakt de meeste spanningshoofdpijn. Niet alle hoofdpijn wordt veroorzaakt door spinale beperkingen.

 

Hoofdpijn behandeling

De Fysiotherapeut kan hoofdpijn afkomstig van de nek of de zachte weefsels met succes behandelen en kan laten zien hoe je moet voorkomen dat de pijn weer terugkomt. Fysiotherapiebehandelingen voor hoofdpijn kunnen bestaan uit het mobiliseren van de wervelkolom, het opheffen van spierspanning. Gecombineerd met aanwijzingen om de houding te verbeteren en ontspanningstechnieken. Sommige patiënten hebben hierdoor vrijwel direct verlichting van de hoofdpijn, terwijl anderen een geleidelijke vermindering in intensiteit en frequentie ervaren afhankelijk van de aard en hardnekkigheid van het probleem.

Nekpijn

Je hoofd is zwaar en balanceert op een smalle steun, bestaande uit de zeven botten van de nek. De botten worden van elkaar gescheiden door schijven, gestabiliseerd door pezen en ligamenten en bewogen door spieren. Omdat de nek zo beweeglijk is, wordt deze gemakkelijk beschadigd. Het is cruciaal om te begrijpen dat de meeste nekproblemen meestal niet worden veroorzaakt door een enkel incident maar door een verzameling van factoren waaronder een slechte houding, spieronevenwichtigheden en repeterende activiteiten bij het werk of vrije tijd. Bij veel mensen veroorzaakt dat ook hoofdpijn, pijn in de bovenrug, schouders en armen.

Sommige nekklachten, zoals whiplash, zijn natuurlijk het gevolg van trauma, bijv. motorvoertuig-, sport- of arbeidsongevallen. Hierbij kan schade ontstaan ​​aan wervels, gewrichten, zenuwen, schijven, banden en spieren. Een andere oorzaak van pijn in de nek kan het gevolg zijn van degeneratieve processen in uw wervelkolom zoals artritis. Een degeneratieve aandoening kan invloed hebben op de gewrichten van de hals, waardoor druk wordt uitgeoefend op de zenuwen die uittreden uit de wervelkolom. Dit kan leiden tot uitstralende pijn in armen en vingers. Degeneratie kan ook toenemende stijfheid en verzwakking van de spieren in de nek veroorzaken en daardoor pijnklachten geven.

 

Nekpijn behandeling

Fysiotherapeutische behandeling kan bestaan ​​uit mobilisatie, stretching, taping, remedial massage en dry needling. Verder preventieve strategieën die gericht zijn op het verbeteren van uw werkplek, een verbetering van de lichaamshouding en een gestructureerd revalidatieprogramma om zwakke of gespannen gebieden aan te pakken.

 

Voorbeelden van nekaandoeningen die met succes behandeld kunnen worden met fysiotherapie
Postoperatieve revalidatie, wervelproblemen, stijfheid, gewrichtsbehandeling, nekgerelateerde hoofdpijn, houdingsproblemen, acute verstuikingen en verrekkingen, artrose en pijn in de arm uitstralend vanuit de hals .

 

 

Pijn aan de onderrug

Acute lage rugpijn in de onderrug die normaal gesproken plotseling begint. De symptomen kunnen soms vanzelf overgaan maar herstel kan aanzienlijk worden versneld met fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan ook helpen bij het ​​voorkomen dat het probleem chronisch wordt. De meeste mensen zullen op een bepaald punt in hun leven lage rugpijn ervaren. Lage rugpijn kan worden veroorzaakt door veel factoren, zoals trauma (val, auto-ongeluk, tillen), spieronevenwichtigheden (posturale problemen) of bestaande medische aandoeningen. De pijn kan ook optreden als gevolg van opbouw van spanning in de rug die geleidelijk verandert in een aandoening.

 

Rugpijn behandeling
Bedrust is geen geschikte behandeling voor rugpijn. Langdurige zittende, liggende of staande posities moeten worden vermeden. Een snelle maar geleidelijke terugkeer naar activiteit moet worden nagestreefd. De fysiotherapeut kan u advies geven en zorgen voor een passend behandelingsprogramma.

Naast aanpassingen van de levensstijl en instructies over hoe u in uw dagelijks leven met rugpijn kunt omgaan is er een scala aan extra behandelingen beschikbaar. Zoals mobilisatie van het gewricht en de weke delen, stretching, dry needling, taping en oefentherapie.

 

Voorbeelden van rug aandoeningen die met succes behandeld kunnen worden met fysiotherapie
Postoperatieve revalidatie, disc problemen, ischias, stijfheid, sacroiliacale gewricht dysfunctie, artrose, acute verstuikingen en verrekkingen, posturale problemen, pijn in de benen afkomstig van de rug, scoliose, spondylose, spondylolisthesis, na breuk revalidatie en zwangerschapsrugpijn.

 

Schouderklachten

Problemen in de schouder ontstaan i.v.m. slijtage door dagelijks gebruik, overmatig gebruik, of letsel. De schouder is een zeer complex gebied van het lichaam en de beweging van de schouder is feitelijk afhankelijk van de gecombineerde bewegingen van vier gewrichten. Dit complex van gewrichten moet perfect samenwerken elke keer dat je je arm gebruikt. Vanwege de kwetsbaarheid en het veelvuldige gebruik is de schouder gevoelig voor blessures. Zodra een schouderblessure is opgetreden zullen de gewrichten slechter gaan samenwerken. De schouder is kwetsbaar en kan worden beïnvloed door veel factoren zoals, repeterende bewegingen, vallen of trauma aan de schouder, coördinatieproblemen, instabiliteit, houding- en spieronevenwichtigheden .

 

Schouderbehandeling
Behandeling van de schouder bestaat uit het identificeren van de oorzaak van het probleem en herstellen van correcte afstemming binnen het schoudercomplex. Het gaat daarbij om specifieke oefeningen t.b.v. de spierfunctie plus passieve behandelingen zoals, gewrichts- en zacht weefselmobilisatie, dry needling en taping.

 

Voorbeeld van schouderaandoeningen die met succes behandeld kunnen worden met fysiotherapie
Postoperatieve revalidatie, tendon impingement, bursitis, acute verstuikingen en verrekkingen, houdingsproblemen, rotator cuff dysfunctie, rotator cuff scheuren, frozen shoulder, AC letsel aan gewrichten en post-breuk revalidatie .

 

 

Elleboog, arm en hand

Verwondingen aan dit deel van het lichaam zijn gewoonlijk het gevolg van trauma zoals ontwrichting, een breuk of repetitief/overbelasting zoals bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom en tenniselleboog. Voorbeelden van de oorzaak van repetitieve activiteiten kunnen zijn: typen, schilderen, golfen en computergaming.
Pijn, tintelingen of gevoelloosheid in de arm of hand komt vaak voor en is meestal gerelateerd aan een probleem in de nek. Het kan echter een lokale aandoening zijn van een neurale structuur.

 

De hand wordt ook beïnvloed door niet traumatische chronische aandoeningen zoals verschillende vormen van artritis en contracturen. Dit kan een grote impact hebben op de dagelijkse activiteiten. De fysiotherapeut kan u helpen om de functie te herstellen.

 

Elleboog pijnbehandeling
De fysiotherapeut zal de schade moeten vaststellen en zal indien nodig ook tips geven om de houding te verbeteren. Dit moet ertoe leiden dat de symptomen verdwijnen en verder letsel wordt voorkomen. Een behandeling kan bestaan ​​uit mobilisatietechnieken, massage, dry needling en een scala aan revalidatie-oefeningen die op de korte en lange termijn hulp bieden.

 

Voorbeelden van elleboog-, arm- en hand aandoeningen die succesvol behandeld kunnen worden met fysiotherapie.
Tenniselleboog , golferselleboog , post-operatieve revalidatie, na-een-breuk revalidatie, bursitis, post dislocatie, acute verstuikingen en verrekkingen, houdingsproblemen, tendinitis, RSI (repetitive strain injury) en RSD (reflex sympathische dystrofie).

 

Heup en lies

Heup gerelateerde pijn wordt niet altijd direct geïdentificeerd als aandoening van de heup. De pijn wordt vaak gevoeld in het midden van de dij of in de lies. Pijn aan de buitenkant van de heup wordt daarentegen meestal niet veroorzaakt door het heupgewricht maar is vaker gerelateerd aan heup bursitis of een beknelde zenuw in de rug.

Acute heup- en liesletsels kunnen ontstaan ​​als gevolg van een plotseling trauma en omvatten: spierpijn, peesaandoeningen, breuken, ligamentverrekkingen, hip synovitis (ontsteking van de synoviale membraan rond het gewricht) en labral tear (schade aan de bekleding van de heupgewricht).

Chronische pijn dwz pijn die geleidelijk in de tijd ontstaat is meestal het gevolg van overbelasting maar kan ook ontstaan ​​na een acuut letsel bijvoorbeeld een spieraanhechting die niet goed is genezen. Voorbeelden zijn: adductor tendinitis, iliopsoas bursitis, liesbreuk, schaambeen stress injury, de ziekte van Perth's bij kinderen en adductor tendinitis.

 

Heup en lies pijnbehandeling .
De fysiotherapeut zal de oorzaak van de pijn identificeren en een geschikte behandelingsstrategie kiezen om het probleem op te lossen. Dit kan onder meer door symptomen te verlichten, door het voorschrijven van anti-inflammatoire strategieën t.w:  rust, ijs, compressie en elevatie. Dit in combinatie met preventieve technieken, waaronder mobilisatie van weke delen, stretching, versterking en looptraining.

 

Voorbeelden van heup en lies aandoeningen die met succes behandeld kunnen worden met fysiotherapie
Postoperatieve revalidatie (heupprothese , fractuur), acute verstuikingen en verrekkingen, spierdisfunctie en pijn in de rug gerelateerd aan de heup of de lies.

 

Knie

Pijn in de knie komt vaak voor en wordt veroorzaakt door hetzij direct letsel, zoals bijvoorbeeld het verdraaien bij voetballen of komt meer geleidelijk in de tijd voor als gevolg van degeneratieve aandoeningen zoals slijtage. Fysiotherapeuten hebben ervaring in het diagnosticeren en behandelen van acute en langdurige knieklachten.

 

Kniepijn behandeling
Fysiotherapie haalt zeer gunstige resultaten in de behandeling en het terugdringen van pijn in de kniegewrichten. Knieklachten worden behandeld door het gewricht te mobiliseren gecombineerd met intapen en oefentherapie. Na verwondingen of chirurgische ingreep, zal een oefenprogramma op maat worden gemaakt om de kracht van de knie en beenspieren te verbeteren. Daarbij is de balans van het lichaam belangrijk voor het verhogen van de wandelprestaties.

 

Voorbeelden van knie voorwaarden aandoeningen die met succes behandeld kunnen worden met fysiotherapie
Postoperatieve revalidatie, na-een-breuk revalidatie, patello-femorale syndroom, ITB syndroom, tendinopathies, acute verstuikingen en verrekkingen, ACL tear, meniscusletsel en revalidatie na het plaatsen van een protese kniegewricht.

 

Voet en enkel

Stabiliteit van het enkelgewricht wordt gerealiseerd door ligamenten, die de beweging begeleiden en tegelijkertijd voorkomen dat de enkel in zijn geheel teveel beweegt. Verwondingen aan het enkelgewricht ontstaan vaak spontaan bijv. tijdens sportactiviteiten. Vaak leidt dit tot instabiliteit en pijn.

 

Enkel pijnbehandeling
De Fysiotherapeut beoordelt eerst je enkel om de ernst en de aard van de schade te bepalen en biedt een behandeling die genezing en het herstel bevordert. Een verstuikte enkel ontstaat wanneer de ligamenten te ver zijn uitgerekt waardoor de ligamenten en de kleine bloedvaten kunnen scheuren. Pijn, bloedingen in de weefsels en zwelling zijn het resultaat. Om verdere zwelling te voorkomen en uw herstel te bevorderen is gedurende de eerste 48 uur na een blessure de behandeling gebaseerd op RICE : Rust, Ijs , Compressie en Elevatie. Daarna is de behandeling gericht op vermindering van pijn en oefening om herhaling te voorkomen en de prestaties te verbeteren. Dit kan een combinatie zijn van mobilisatie, stretching, remedial massage, taping, dry needling en specifieke revalidatieoefeningen.

 

Voorbeelden van voet- en enkelaandoeningen die met succes behandeld kunnen worden met fysiotherapie
Achillespeespijn, fasciitis plantaris, post-operatieve revalidatie, na-een-breuk revalidatie, acute verstuikingen en verrekkingen, spierdisfunctie en calf tightness.

.